Soft skills

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn ‘people skills’ of ‘sociale vaardigheden’ kunnen aangeven of een bepaalde vacature of opdracht bij jou past als persoon en hoe jij met anderen en met je werk omgaat.

Niet alleen bedrijven hechten hier veel belang aan, ook voor de professional is het goed om te weten of je bij de omgeving, organisatie past.

Hard & soft skills

Hard skills zijn de cijfers, diploma’s, scores op kwalificatietesten, certificeringen volgens de meetstandaarden, voor het aantoonbaar kennen en kunnen voor een baan of opdracht.

Het aantonen van functioneren in teams, stressbestendigheid is ingewikkelder omdat deze subjectiever zijn.

De behoefte aan soft skills varieert per bedrijf en zelfs per opdracht of baan. Aan de hand van  jouw soft skills kan worden bepaald of je klantgericht bent of juist analytisch van inzichten. Afhankelijk van de behoefte van organisatie voor succesvolle projecten, klantrelaties, teamfunctioneren enzovoorts.

Kun je werken aan je soft skills?

Soft skills, over welke beschik je en welke ontbreken bij jou? Soft skills kunt je niet ‘bij’ leren, wel ‘aan leren’. Ook naast je werk. Het ontwikkelen van jouw soft skills doe je sneller in een team, bij collega’s, maar ook bij sportclubs of vrijwilligersorganisaties. Het begint bij het luisteren en kijken wat een ander doet en zegt, de eerste opstap voor een het ontwikkelen van leren samenwerken, communiceren enz.

Weet jij welke persoonlijke competenties, soft skills je te bieden hebt?