Ambities

Hoe kom je er achter wat je ambities precies zijn? Sinds we niet meer decennia bij één werkgever blijven, is het normaal om periodiek stil te staan bij welke kant je op wilt. Goed dat je hier bewust mee omgaat! We helpen je om erachter te komen wat je ambitie is, en hoe je die waarmaakt.

Door bijvoorbeeld een EVC-traject of loopbaanadvies kan je tot een ambitie komen. Die kan je ook met de paplepel zijn ingegoten.

Wat is een ambitie?

Letterlijk betekent ‘ambitie’ het verlangen om hogerop te komen in een organisatie of gedrag vertonen dat erop is gericht carrière te maken en succes te boeken. 

Hierbij duiken vragen op: Welke ambities zijn voor jou mogelijk? Passen deze ambities bij jouw persoonlijkheid? In welke omgeving kun je deze ambities ontwikkelen. Een voorbeeld:

  • ‘Ik wil over 5 jaar van startende (proces)operator een senior operator worden bij een andere organisatie.
  • Kan ik over 10 jaar nog werken als (proces)operator en wat moet ik hiervoor doen om bij te blijven in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
  • Of: ik werk nu bij een bank en ik zie dat hier over een aantal jaren geen (passend) werk meer voor mij is. Ik heb interesses en wat ervaringen in IT, waarin moet ik mij nu verdiepen om een andere baan of rol te vervullen in de IT branche, wat is nodig en vooral waar is behoefte aan?’

Het vaststellen van ambities is afhankelijk van leeftijd en ervaringen. Als kind droomde je wellicht van een carriere als piloot. Na het volgen van een technische opleiding liggen je ambities wellicht bij het ontwerpen van een vliegtuig en na een loopbaan als ontwerper, wil je het liefst teamleider worden bij vliegtuigbouwers.

Navigeer rond jouw rotonde

Sta open voor de ontwikkelingen in jouw of andere vakgebieden. Ga een gesprek aan met een loopbaanbegeleider of overweeg een keuzetest.

Een keuzetest houdt jou een spiegel voor om te bepalen welke talenten je hebt om ambities te volgen of een hogere ‘functie of rol’ in jouw vakgebied of meer een keuze voor een vrij beroep met expertises waarmee je je kunt profileren.

Hoe kun je werken aan bereiken van jouw ambities?

Na de eerste orientatieronden (keuzetekst, loopbaanbegeleider) kun je kiezen voor de meest geschikte route om jouw ambities waar te maken. Een advies hierbij is bijvoorbeeld het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.